Brüsszel? Az jó, mert Brugge közel van.

Ez volt az első gondolatom, amikor egy barátom kért tőlem utazási tippeket. Először Brüsszel lenyomta Varsót, aztán Brugge Brüsszelt, mert persze, persze, Brüsszelt látni kell, meg úgyis odaérkezünk nagy valószínűséggel, tehát nem kell kikerülni. De! Amikor sokat utazott már az ember Európában, kipipálta a top10 listát, kevés nagyváros hozhat szájtátós élményt. Ilyenkor máshogy kell súlyozni, hogy igazán átvegyük a város lüktetését.

Azért Brüsszel ott van a 3B-s listán, Barcelona-Brüsszel-Budapest, mint Európa szecessziós örökségének egyik meghatározó városa. Ehhez nem kell mást tennünk, mint eltekerni a Belle Vue utcába majd a híres Saint Gilles negyedbe, ahol a belga Lechner Ödön, Victor Horta munkássága lépten-nyomon ámulatba ejt.

Brüsszelben járva, nagyváros lévén, szinte biztos, hogy mindenkinek van egy kihagyhatatlan látnivalók listája. Általában ez a lista erős hasonlóságot mutat a többi turista listájával: ugyanazok az épületek, ugyanabban az időben. Ebből egyenesen következik, hogy esélyeink arra, hogy a pisilős kisfiúval, Manneken Pis töltsünk egy meghitt fél percet vagy akár láthassunk is belőle valamit, meglehetősen csekélyek.

Rossz fénykép, vagy nem kép a kisfiúval rányomhatja bélyegét további hangulatunkra. De kár csüggedni. A kis fütyis mindenhol és minden formában mereszti pocakját, akár 3szoros méretben csokiból kiöntve. Sőt, van egy méltatlanul hanyagolt kishúga, ugye a női emancipáció, Jeanneken Pis a Rue des Bouchers-ben. A kiscsaj épp oly szabadon, csak a klasszikus guggolós verzióban könnyít magán.

Ha hosszú hétvégén vagyunk, akkor a szombat reggelt mindenképpen kezdjük piacozással, mondjuk a Saint Gilles negyedben. Belgium tengeri nagyhatalom volt, most sem szerénykedhet, hisz itt van Európa egyik legnagyobb kikötője (Antwerpen). Ezért is lehet az, hogy a piacok tobzódnak a friss, hol egzotikus, hol számunkra ismeretlen zöldségekben, gyümölcsökben. Endívia (cikória féle), a belgák nemzeti zöldsége, a belga fehér arany, minden standon virít majd. Illatok után is mehetünk, akkor biztos, hogy egy sajtpult, pékstand vagy sült krumplis elé visz majd orrunk. És akkor meg is van a reggelink.

Piacozás tovább. A belga Ecseri, Place du Jeu de Balle, ugyan kisebb, de impozánsabb díszletek között bújik meg és innen sem lehet üres kézzel szabadulni.

Mi még? Édesség! Belgium az édesszájúak paradicsoma. Kézműves csokoládéboltok szemérmetlenül nagy kirakattal csábítanak befelé, waffel (gofri) sütők kisbuszai parkolnak minden sarkon.

Mi még? A sör. A belga sör a világ söreinek Rolls Roys-a. Aki biztosra akar menni a választékot illetően, elég, ha befészkeli magát az ezernyi sör házába, “Delirium Tremens”. Nagy a pörgés, a 2400 féle sör listája  Egri csillagok vastagságú könyvként érkezik. Hacsak nem vagyunk sörtudorok és francia nyelvszakosok, ilyenkor a legjobb taktika kinézni egy megelégedett asztaltársaságot, ki mit iszik, ki mosolyog jobban és ugyanazt rendelni.

És még mi? Van még a képregénykultusz, (Tintin csak a jéghegy csúcsa), a kagyló fehérborral, a királyi család, az Atomium, az Európai Parlament, a belga kerékpársport Eddy Merckx-szel az élen. De mi már vasárnapra koncentrálunk, mert ha vasárnap, akkor Brugge.

Advertisements
This entry was posted in utazós. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s