Brugge, a tőzsde és a film

Vasárnap reggel vonatállomás, egyik kézben a gőzölgő kávé, a másikban a langyos croissant és máris döcögünk Brugge-be. A flamand Belgiumba, vagyis magába, Belgiumba, ahogy rögtön rávilágítanak történelmi hiányosságainkra a lokálpatrióták. Hogy Brüsszel és a déli Vallon rész szerintük minek, kinek része, az egy másik történet.

Brugge olyan szerelem első látásra város. És akkor a filmet még nem is láttuk. Mert A Film mozgat mindent, mi pedig csak bambán bámulva motyogtuk halvány sejtelem nélkül, hogy „ ja persze, igen, a film, hát az igen….”

Film ide vagy oda, a belga történelem útvesztőiből helyi erők tudnak a legjobban kivezetni. Gondoltuk és cselekedtünk: kerékpártúra. És mennyire jól ráhibáztunk, hogy a hangzatos Quasimundo-t választottuk.

Körbetekertük az óvárost kívül, belül. Mindezt 2-3 óra alatt, mert kihasználtuk a kerékpározás azon briliáns tulajdonságát, hogy (tekerni jó!) több helyre lehet eljutni és megnézni, mint csak gyalogolva.

Bementünk minden érdekes, titkos és az útikönyvek számára nem létező helyre. Áttekertünk számtalan kis hídon, mert ugye Brugge északnyugat Velencéje. Megtudtuk a flamand szélmalmok titkait, hogy itt nem vacakolnak részletekkel, hanem az egész építményt vázastul, lapátostul, mindenestül fordítják a kedvező szélirány felé. És az is világossá vált, hogy ugyan a világot a pénz mozgatja, de Brugge meg a pénzt mozgatja. Mozgatta, hisz a van der Burse család, Brugge legtekintélyesebb kereskedőcsaládjának háza előtt gyűltek össze a helyi kereskedők üzletet kötni (XV. sz.). A burse szó pénzeszsákot jelent, ez a család címerében is megjelenik 3 erszény formájában és ezt vette át aztán a legtöbb nyelv némi változtatással (lásd: börze).

A túra végén szoros barátságot kötöttünk Brugse Zot-tal, az egyetlen helyben készített, felső erjesztésű, világos sörrel. Összebarátkoztunk egy kis kocsma ebédmenüjével, egy csokoládé manufaktúra étcsokis-kesudiós ízelítőjével és egy újabb kucorgós hellyel zártuk a gasztronómiai tobzódást.

A szundításnyi vonatút után egyetlen dolgunk volt még: megnézni A Filmet.

Advertisements
This entry was posted in utazós. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s