30-15-10-7 = 40, Káli koordináták

Egy hétvégi kerékpáros túra tervezésénél lutri az időjárás. A 30 napos előrejelzést könnyen kezeljük félvállról, hisz még minden megtörténhet, a 15 napos láttán már agyalunk egy B terven, a 10 napos felcsillantja a reményt arra, hogy a 60% eső valójában 40% nem esőt jelent. A 7 napos előrejelzést minden fellelhető oldalon megnézzük, hátha csak egy szürke felhőhalmaz jele uralja a napot és nem a dézsából öntenék.

A hétvégi Káli medence kerékpártúránk a 40% nem eső és a szürke felhőfoszlányok uralta égbolt jegyében indult. Ám ezek a tényezők valahogy teljesen más hangulatot teremtenek a Balaton közelében. Van itt egy megmagyarázhatatlan pozitív energia áramlás, ami sugározza magából a belazulós, minden szép és jó hangulatot.

A Balaton a mi Riviéránk és még sokkal több. A Káli medence például egyike a többnek: nádtetős házak rendezett portákon, templomtornyos domboldalok, kőtenger ringó kövekkel, erdő mélyén rejtőző pálos kolostor romjai, őshonos állatok majorja, kisfröccs 120Ft-ért, vasárnapi termelői piac. És mindez az egykoron aktív vulkánok formálta tanúhegyek ölelésében.

Egy 2 napos kerékpártúrához persze ajánlott a masszívabb, karbantartott 2kerekű, nagy segítség és kényelem egy pár hátsótáska a „lehet, hogy eső lesz” kabátnak vagy nyáron a gurigába tekert törölközőnek. A jó hangulatért aggódni felesleges, mert az jön, ahogy nyeregbe pattanunk. Megszállni számtalan helyen lehet, jót inni sem nehéz. A jót enni kategória még sok helyen Csipkerózsika álmát alussza és nem tud túllépni a trabantos zimmer frei korszakon. Ám vannak már igazi gourmand élmény adó vendéglátók is és kézműves ételcsodák, őket kéretik keresni és támogatni.

Ami nekünk tetszett, dióhéjban:

szállás – Hullám Hostel

vacsora – Kővirág panzió és étterem

piac – Káptalantóti , ez Óbudán is

This entry was posted in utazós and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s