Mint a déli fecskék

“Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.”
/Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra/

Eljött az ősz, de tart még Vénasszonyok nyara. Hál’ Istennek. És minő kellemes meglepetés, hogy ezt Dél-Budán néhány vendéglátó ipari egység is fejben tartotta a nyitva tartásuk tervezéskor.

Bringára pattantunk hát és ezúttal a Duna menti láblógázást tűztük ki célul, hekk, fröccs és két kerék kíséretében. Délen.

Első megállónk a Dunaparti volt. Erre a névre (Dunaparti megállóra) keresztelték ugyanis azt a két londoni doubledeckert, amelyek a Csepel-szigettel srevizavé szemben ácsingózik. Nem nagy ördöngösség kijutni, de ajánlott először napfényben, illuminálás nélkül, rajt előtt térképre pillantva elindulni. Mi is elkavarodtunk csöppet.

A kijutás során a trükk csak annyi, hogy a Kopaszit elhagyva át kell gurulni a Budafoki úton egészen a Szerémi sorig. Majd a Szerémin húzódó kerékpárúton addig megyünk délre, amíg a Vegyész utca táblát nem látjuk. Innentől kicsit figyelmesebben tartsuk az irányt továbbra is délre, párhuzamosan a Dunával, míg el nem hagyjuk a Luna Hotelt és a következő lámpás kereszteződésnél ismét guruljunk át a Szerémin és a Budafokin is (ami itt már Hunyadi János út). Ha megvan a Luk Oil kút kereszteződés (Luke Skywalker titkos konszernje), már sínen, illetve hajtókaron vagyunk. Itt mára torkunkban érezhetjük a kellemes csapolt Soproni vagy Cider, vagy kisfröccs ízét. Addig kerekezzünk a Dunára merőlegesen, míg a töltésig nem érünk, itt is az alsó „rakpartnak” kijelöltig. Ezen forduljunk délre megint és a két piros buszig meg se álljunk. Kivéve egy röpke szempillantásra, míg gyönyörködünk egyet az izmos felsőtestet építő alakformálókban az izom strand nevezetű tüneményes helyen, mely retró gyúrodának inkább nevezhető, mint Muscle Beachnek. Ha ez megvan, tegyük vissza szemeinket gödreikbe és foglaljunk helyet a Dunaparti megállóban.

Ital szinten kiváló a választék, van finom pincehideg fröccs, csapolt sör, szörpök és limonádé. Az étel paletta kicsit limitáltabb, de hűen tükrözi a Balaton parti életérzést: van hekk, lángos és palacsinta! Hát kell ennél több? A nyár elmaradhatatlan ízei!

Ha ez a hely netalántán mégsem lenne elég autentikus kényünk kedvének, pattanjunk újra nyeregbe egy röpke-lepke 2 km-es levezető etapra. Megéri!!! Budafokot elhagyva a Duna-panorámás bicaj úton elérünk a Kompház nevezetű vendéglátó ipari egységbe. Mint a fecskék. Rátalálunk, hol lehetne átvészelni a telet. Itt biztosan. Árnyas kert. Hideg fröccs. Közvetlen kertkapcsolat a Dunával. Friss hekk és ízletes koviubi. Mi kell még? Pár szabad óra, baráti társaság és máris vándormadarakból tősgyökeressé válunk. Lábunk pedig bili helyett ténylegesen a Dunába lóg, és ha szépen mosolygunk a felszolgáló fiúra (lányos társaságok előnyben) talán a pincérek országalma-szúnyogírtó-mega-mécsesét is megpillanthatjuk.

Kalandra hekkre fel! Szeptember 16-ig még minden nap 22h-ig búcsúztathatjuk a nyarat.

This entry was posted in Hot in Budapest, mindennapi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s