Pedig nem is volt biciklitúra, nem volt pisilős kisfiú és Victor Horta. De most igazán éreztük a várost. Van úgy, vagy csak úgy van az ilyen nagyobb európai városokkal, hogy nem sokkolnak elsőre. Igen, tudjuk, mindenhol van valami csak odavaló, csak ott látható, de megvan az érzés, amikor valahogy minden nagyon hasonló (a sarki templom, a városháza, parlament, bevásárlóutca, nemzeti múzeum stb)?
Akkor kell még egy esélyt adni és újra visszamenni. Ezt tettük és nagyon jól. Már nem volt rajtunk az először randevúzók izgatottsága, mert tudtuk, hogy a legrövidebb és leghedonistább utat választjuk a belgák megismeréséhez: eszünk, iszunk, piacozunk.
Kagyló Csak „r” betűs hónapokban szabad enni, ezzel teljesen rendben voltunk októberben. Adjanak egy nagy kupacnyit vasfazékban és legyen mellé sör és sült krumpli. Ha rögtön első esténként a Grand Place környékén töltjük és rátévedünk a Rue des Bouchers-ra mindenhol kínálják turiszt menüben. Nincs ezzel semmi gond, ha zuhog az eső, hideg van és lassan éjfél.
Boulangerie Reggelire friss ropogós péksüti: croissant, pain au chocolat és baguette. Ami kicsit furcsa volt, hogy a „kora reggel leugrom a pékhez” fogalma itt (Saint Gilles negyed) 9 órakor nyert értelmet. Előtte zárt ajtókat találtunk.
Gofri Ja kérem, nem mindegy a szél: helyi vendéglátónk a négyzetes szélre esküdött, az oválisan görbülő nem olyan ízű. Nekünk jólesett mindkettő, de csokival nem szerényen megöntözve („hogy íze is legyen” – hallottunk ilyen véleményt is).
Csoki Szuperlatívuszok, a legek országa, csokimennyország! És muszáj keresni, újat felfedezni és kóstolni, sokat, mert ha minden sarkon és téren ugyanaz az 1-2 márkanév köszön vissza, akkor gyanakodhatunk, hogy vannak jobbak, kisebbek és finomabbak. Akárcsak a sörnél.
Sör Csehországban voltunk ennyire zavarban a kocsmák hosszú sörlistái láttán. Vagy az dönt, hogy tetszetős a leírt név vagy azt figyeljük, mit isznak a mellettünk ülő helyiek. Zseniális söröket ittunk, tanultunk új fogalmakat (pl. tripel, de erről majd később) és birkóztunk az egyre magasabb százalékokkal.
Sültkrumpli Nagyon jó kaja! A ma divatos street food vonulat egyik oszlopos tagja. Mi is egyik este a szitáló esőben hazafelé andalogva szurkáltuk hatalmas papírtölcsérben a hasábokat és mártogattuk, ki provence-i, ki aioli, ki piripiri mártásba.
Piac Aranyszabály: új hely megismerését legjobban piaclátogatással lehet elkezdeni. Mutasd a piacot, megmondom, mit esznek. Szín- és formaorgia! Ok, Brüsszel multikulturális, mert a 20féle olívabogyó piramis standja nem kifejezetten tipikusan belga, de találtunk ismerős zöldségektől, gyümölcsöktől megnyugtatóan roskadozó standokat, ismeretlennél ismeretlenebb sajtokkal telepakolt pultokat. Nemcsak a cikória (belga fehérarany) belga és a kelbimbó, ami szinte nemzeti szimbólum.
Piac – ócska Ide csak akkor érdemes menni, ha haza tudjuk szállítani a zsákmányt, mert találni biztos fogunk valamit. A számok elsajátítása franciául erősen ajánlott, de elég 10ig megtanulni őket, mert pimaszul alkudhatunk és 10€ alatt igazi kincseket rejtenek a ponyvák alatt.
Vonat A belga MÁV annyira jófej, hogy hétvégén 50%-ot oda-vissza jegyekre, ezért erősen ajánlott szombat, vasárnap beiktatni 1-2 rövid utat. Így jutottunk el szombaton Gent-be, vasárnap Namur-ba.
De a flamand középkorról és Vallónia fővárosáról a következő részben bővebben
Brüsszeli tippjeink:
kocsmázós – Brasserie Verschuheren kávézós – Blomqvists
kocsmázós-kávézós-evős – Brasserie de la renaissance piacozós – ócskapiac