Brüsszel, szerelem második ottlétre – belga 1.

Pedig nem is volt biciklitúra, nem volt pisilős kisfiú és Victor Horta. De most igazán éreztük a várost. Van úgy, vagy csak úgy van az ilyen nagyobb európai városokkal, hogy nem sokkolnak elsőre. Igen, tudjuk, mindenhol van valami csak odavaló, csak ott látható, de megvan az érzés, amikor valahogy minden nagyon hasonló (a sarki templom, a városháza, parlament, bevásárlóutca, nemzeti múzeum stb)?

Akkor kell még egy esélyt adni és újra visszamenni. Ezt tettük és nagyon jól. Már nem volt rajtunk az először randevúzók izgatottsága, mert tudtuk, hogy a legrövidebb és leghedonistább utat választjuk a belgák megismeréséhez: eszünk, iszunk, piacozunk.

Kagyló                                                                                                                                           Csak „r” betűs hónapokban szabad enni, ezzel teljesen rendben voltunk októberben. Adjanak egy nagy kupacnyit vasfazékban és legyen mellé sör és sült krumpli. Ha rögtön első esténként a Grand Place környékén töltjük és rátévedünk a Rue des Bouchers-ra mindenhol kínálják turiszt menüben. Nincs ezzel semmi gond, ha zuhog az eső, hideg van és lassan éjfél.

Boulangerie                                                                                                                          Reggelire friss ropogós péksüti: croissant, pain au chocolat és baguette. Ami kicsit furcsa volt, hogy a „kora reggel leugrom a pékhez” fogalma itt (Saint Gilles negyed) 9 órakor nyert értelmet. Előtte zárt ajtókat találtunk.

Gofri                                                                                                                                                     Ja kérem, nem mindegy a szél: helyi vendéglátónk a négyzetes szélre esküdött, az oválisan görbülő nem olyan ízű. Nekünk jólesett mindkettő, de csokival nem szerényen megöntözve („hogy íze is legyen” – hallottunk ilyen véleményt is).

Csoki                                                                                                                                            Szuperlatívuszok, a legek országa, csokimennyország! És muszáj keresni, újat felfedezni és kóstolni,  sokat, mert ha minden sarkon és téren ugyanaz az 1-2 márkanév köszön vissza, akkor gyanakodhatunk, hogy vannak jobbak, kisebbek és finomabbak. Akárcsak a sörnél.

Sör                                                                                                                                   Csehországban voltunk ennyire zavarban a kocsmák hosszú sörlistái láttán. Vagy az dönt, hogy tetszetős a leírt név vagy azt figyeljük, mit isznak a mellettünk ülő helyiek. Zseniális söröket ittunk, tanultunk új fogalmakat (pl. tripel, de erről majd később) és birkóztunk az egyre magasabb százalékokkal.

Sültkrumpli                                                                                                                                  Nagyon jó kaja! A ma divatos street food vonulat egyik oszlopos tagja. Mi is egyik este a szitáló esőben hazafelé andalogva szurkáltuk hatalmas papírtölcsérben a hasábokat és mártogattuk, ki provence-i, ki aioli, ki piripiri mártásba.

Piac                                                                                                                                                    Aranyszabály: új hely megismerését legjobban piaclátogatással lehet elkezdeni. Mutasd a piacot, megmondom, mit esznek. Szín- és formaorgia! Ok, Brüsszel multikulturális, mert a 20féle olívabogyó piramis standja nem kifejezetten tipikusan belga, de találtunk ismerős zöldségektől, gyümölcsöktől megnyugtatóan roskadozó standokat, ismeretlennél ismeretlenebb sajtokkal telepakolt pultokat. Nemcsak a cikória (belga fehérarany) belga és a kelbimbó, ami szinte nemzeti szimbólum.

Piac – ócska                                                                                                                                      Ide csak akkor érdemes menni, ha haza tudjuk szállítani a zsákmányt, mert találni biztos fogunk valamit. A számok elsajátítása franciául erősen ajánlott, de elég 10ig megtanulni őket, mert pimaszul alkudhatunk és 10€ alatt igazi kincseket rejtenek a ponyvák alatt.

Vonat                                                                                                                                                   A belga MÁV annyira jófej, hogy hétvégén 50%-ot oda-vissza jegyekre, ezért erősen ajánlott szombat, vasárnap beiktatni 1-2 rövid utat. Így jutottunk el szombaton Gent-be, vasárnap Namur-ba.

De a flamand középkorról és Vallónia fővárosáról a következő részben bővebben

Brüsszeli tippjeink:

kocsmázós – Brasserie Verschuheren                                                                                          kávézós – Blomqvists
kocsmázós-kávézós-evős –  Brasserie de la renaissance                                                                piacozós – ócskapiac

This entry was posted in Europe, Outside Hungary, utazós and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s