Orfű = 100 kanyar, 4 tó, 0 pelenkázóasztal

Mama, papa, gyerekek, bringa, strand… szemezgettünk egy hosszabb családi nyaralás szubjektív beszámolójából.

G+N

“Alaphelyzet és tervek: Adott ugye a két gyerek és velük egy eléggé szigorúan betartandó napirend. Kelés kb 7-kor, reggeli, szöszölés, aztán lehet valamit csinálni (tízórai tízkor), ebéd délben, aztán f1-1-től alvás 3-ig, aztán uzsonna, újabb program vacsoráig (legkésőbb 7 órakor), 8-kor fürdés és alvás. 20 percnél hosszabb csúszás esetén a kisebbiknél hisztériás roham, a nagyobbiknál kezelhetetlen túlpörgés következik be. Ebbe a napirendbe kell beleszorítani a programokat, azaz: bringázás, strandolás, játszóterezés szülőknek futás, olvasás és filmnézés.

Hol: Orfű Baranya megyében, Pécstől 14 km-re (= 100 kanyar) található. Négy tó is található a közelben (Kovácsszénájai-tó, Herman Ottó-tó, Pécsi-tó és Orfűi-tó). Orfű több kisebb településből áll (név szerint Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál és Tekeres). Az utóbbi három a legnagyobb (Pécsi) tó partján található. A falvak és tavak a Mecsekben találhatóak, tehát szinte bármerre indul az ember és annak gyereke, meredek utakkal kell megküzdenie.

Orfű strandStrandolás, mint egyes számú program három helyszínen képzelhető el. A Pécsi-tó tekeresi oldalán lévő szabadstrand kisgyerekkel nem játszik (hirtelen mélyül és hideg), ellenben az Orfűi-tó partján lévő strand sekély, lassan mélyülő és langyos vize tökéletes. A strand területén lehet bérleni vízibiciklit, vannak nézhető és etethető kisállatok (kecske, nyúl, kacsa, páva, pulyka stb). Van büfé (lángos-hamburger-palacsinta-fagyi) és egy étterem is.  Az abszolút gyerekbarátsághoz hiányzik egy pelenkázóasztal a mosdóba, de minden egyéb remek!
Az Aquapark színes csúszdái csábítóan néznek ki (mármint a felnőtteknek), de a hely gyerekbarátságban elvérzett. A belépőjegy egyszeri belépésre jogosít, így rövid gondolkodás és fejszámolás után az olcsóbb (és számunkra hosszabb) délutáni időszakban megyünk le. Egy úszómedence, egy pezsgőfürdő, egy nagyobb, egy gyermekmedence és egy pancsoló várja a közönséget, no meg az öt felnőtt csúszda persze. A gyermekmedence fröcskölő állványzata (ha működik) szúrós és hideg permettel árasztja el a pancsoló területének 2/3-t, így aztán a kétéves a maradék egyharmadon tud játszani, a nagyobbik viszont nagyjából bárhol elvan. A beígért játszótéren semmi, csak homok, és egy sárga szalaggal elkerített fémcsúszda – ezt mondjuk 35C-ban amúgy sem akartuk volna kipróbálni. Pelenkázó itt sincs!

Orfű - TekeresBringázás, mint kettes számú program: A kicsit visszük, nagyobbik gyerek már saját maga a teker, 25 km-ig elvan, emelkedőket utálja. Így aztán két útvonal adódik. Az egyik, hogy a tavat megkerülve elmegyünk Tekeresig, annak is a legvégéig, amíg csak a bringaút tart a Herman Ottó-tó partján, majd vissza (kb 10 km). Ez azért is jó, mert nem kell autók között tekerni. A tó mentén haladó út kicsit kanyargós, kicsit keskeny és (mivel nincs más) mindenki más is ezen jár (horgászok, babakocsisok, futók és sétálók), így nem árt észnél lenni, de remekül használható. Ha Tekeresnél a kerékpárutat választjuk, akkor lesz egy nagyobb lejtő (visszafelé emelkedő), de ez ki is hagyható, ha a gáton, az úton megyünk végig. A másik útvonal, hogy elmegyünk az Orfűi-tó felé (gyerekkel a járdán), ott pedig a malom felé vissza Mecsekrákosig, és onnan tovább a tó partján. Ez is kb 10 km, van benne emelkedő, de még a gyerek számára is leküzdhető. Minimális a forgalom, így szerintem gyerekkel is bátran vállalható.

Játszóterek: Gyerekkel szinte kihagyhatatlan, szerencsére hármat is találtunk. Az egyik éppen ottlétünk alatt nyílt meg, az Orfűi-tó strandjának közelében. A mecsekrákosi részen is van egy újabb építésű játszótér hasonló feleszereltséggel: mérleghinta, csúszda, homokozó, hinta és rugós játékok. Helyi szülők kezdeményezésére egy dobozban vannak homokozójátékok is! A tekeresi játszótér régebbi kivitel, de teljesen használható, sok pad és asztal van, továbbá hinta, csúszda, háromüléses hintaló. Van továbbá egy felnőtt-játszótér a mecsekrákosi oldalon, (“magyarul”: mini outdoor fitness-terem), ahol szintén jól elvannak a kölykök.

állati, PécsettA program nálunk végül az lett, hogy délelőtt bringáztunk/sétáltunk, útba ejtve egy (több) játszóteret és/vagy látványosságot, aztán délután strandoltunk. Ebbe belefért, hogy megnéztük szombaton a campingnél a piacot, ahol vettünk bodzaszörpöt, a gyerekek pedig kipróbálták a zöldségrekeszekes szánkópályát és a kosaras körhintát. Megpihentünk és körbenéztünk a Malomnál (bodzaszörp-ivás itt is). Utolsó nap délelőttjére, hazaútban időzítettük a pécsi Állatkertet, ahol a lámaetetés nagy sikert aratott.

További programlehetőségek, amiket mi kihagytunk: Rossz idő esetére van kézműves foglalkozás a gyerekeknek az iskolában, de nem szabad megfeledkezni az Abaligeti Barlangról sem. A Kemencés Udvar és Tájház is kínál programokat, illetve Pécsen vannak nyári bábelőadások.”

A teljes írás egyéb remek bejegyzésekkel itt olvasható.

Köszönjük Zsuzska!

This entry was posted in Hot in Hungary, Outside Budapest, Sport, utazós and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s